ROSKILDE BACH-UGE 2013

27. oktober til 3. november

 

 

Som sædvanligt er der et væld af gode musiktilbud i alle byens kirker i Roskilde Bach-uge

 Se hele programmet  under punktet i venstre side : Bach-uge 2013

 

  
Hvorfor lige ”Bach-Uge” ?

Dette spørgsmål er jeg ofte blevet stillet, - hvorfor år ud og ind spille Bach, når der nu er så mange andre komponister?
Organisterne i Roskildes bykirker har i snart mange år samarbejdet, også inden det blev moderne at samarbejde sognene imellem i folkekirken.

Vi samarbejder om ting det giver mening at samarbejde om, og her er koncerter et oplagt emne, idet publikum til koncerter ikke nødvendigvis følger sognegrænserne, man går til det arrangement man gerne vil opleve.

Derfor giver det mening at samarbejde om at arrangere koncerter, således at vi undgår sammenfald, kan publicere sammen, forsøge at få en god spredning i tilbuddene, og i det hele taget trække på hinandens ressourcer.

Bach-Ugen, som i år afholdes for 7. gang, er med andre ord et forsøg på fælles at arrangere og ikke mindst publicere en uge med klassisk musik.

Hvorfor kalder vi det Bach-Uge?

Fordi det fascinerende ved Joh. Seb. Bach (1685-1750) er at han i sine værker optager utroligt mange påvirkninger fra sin samtids og tidligere tiders musik.

Han studerede ivrigt ældre komponisters værker, ved fra sin ungdom at anlægge et meget stort bibliotek af musik han kopierede, for derved at lære af det. I sin virksomhed som organist, kapelmester ved forskellige hoffer, og sidst som kantor (= musikdirektør) i Leipzig, opførte han ikke blot sin egen musik, men mange, mange andre værker i forskellige genrer og stilarter.

Hertil kommer, at Bach uden diskussion er den komponist i musikhistorien der har haft størst betydning for sin eftertid. Haydn, Mozart og Beethoven studerede alle hans værker, og romantiske komponister som Mendelssohn, Schumann og Wagner var fuldstændigt fascineret af hans musik.

En af 1800tallets største klavervirtuoser, Hans von Bülow, kaldte Bachs klaverværk Das wohltemperierte Klavier for pianisternes ”gamle testamente”, medens hans kaldte Beethovens sonater for pianisternes ”nye testamente”.

Vi har med andre ord valgt Bach som tema, netop fordi det åbner for at spille utroligt meget musik som ikke er af Bach!

Det er for eksempel muligt at sammenstille et program der indeholder musik som Bach selv beundrede med musik af ham selv, og med musik af måske en helt moderne komponist, der beundrer Bach, og udtrykker dette i sit eget personlige tonesprog - det kunne da være interessant at høre, ikke sandt!


Bach-Ugen er arrangeret af Himmelev Sogn, Søndre Sogn, Sct. Jørgensbjerg Sogn og Domsognet, i samarbejde med Sjællands Kirkemusikskole og Roskilde Musiske Skole.

Kristian Olesen